25 maart: Op bezoek bij tentoonstelling “Ru Paré” in Streekmuseum

Na een verplichte onderbreking van bijna twee jaar konden wij weer een keer uitgaan. Op vrijdag 25 maart gingen wij met zijn 34-en naar Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Het was mooi weer, en onder leiding van Jan Kruisbergen zijn 20 leden op de fiets “door het veld” gegaan.

In de koffiekamer van het museum kregen wij onder het genot van een kopje koffie of thee een korte uitleg van Jaap v.d. Veen over de aan Ru Paré gewijde tentoonstelling. Hierna konden wij deze op eigen gelegenheid bekijken.

Ru Paré is in 1896  geboren in Druten, op de Waalbandijk 11, in een huis dat er nog staat en waar een plaquette op is aangebracht ter herinnering aan de tentoonstelling. Ook is er een hofje in de buurt aangelegd en naar haar genoemd.

Op 3-jarige leeftijd verhuisde Ru Paré naar Nijmegen. In 1919 begon haar carrière in Den Haag, waar zij schilderles kreeg. Do Versteegh, zangeres, was haar vriendin voor het leven.

Het werk van Ru Paré is zeer uiteenlopend. Zij schilderde met houtskool en krijt op papier, een fijne techniek. Ook schilderde zij met olieverf, soms dun en verfijnd, en soms juist dik opgezet. Zij schilderde portretten, planten, bloemen, stadjes, een haven, steeds in een andere stijl, ook abstract. Haar werk vertoonde soms overeenkomst met dat van Piet Mondriaan. De tentoonstelling laat deze diversiteit goed zien, mooi overzichtelijk.

In de oorlog weigerde Ru Paré lid te worden van de Kulturkammer. Zij ging in het verzet. Op de fiets heeft zij in totaal 52 kinderen naar een schuiladres gebracht. Op donderdagavond 27 maart j.l. heeft Hanneke Landkforst een bezoek aan de tentoonstelling gebracht. Hanneke Lankforst was één van de meisjes die door Ru Paré in veiligheid werd gebracht, in haar geval 12 keer naar een ander adres, alle 12 keer onder een andere naam. Dit moet voor een kind heel moeilijk zijn geweest.

Ru Paré heeft vele reizen gemaakt, naar Normandië, Spanje, Italië, en in 1963 voor de eerste keer naar Israël, waar zij ook inspiratie heeft opgedaan. In 1968 ontving zij in Israël de Yad Vashem onderscheiding voor al haar levensreddend werk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ru Paré overleed plotseling, op 24 februari 1972.

Als vervolg van het uitje gingen wij naar “De Twee Linden”, waar wij fijn konden napraten. Wij genoten van het kopje koffie of thee met een lekker stuk gebak, waarbij gekozen kon worden tussen appel, noten en chocola.

Hierna ging ieder op eigen gelegenheid weer huiswaarts.

Het was een gezellig uitstapje.